+382 20 872 764 Mahala bb, 81304 Podgorica, MontenegroPreuzmite PDF katalog

Ponuda Stakla


Izbor Stakla | Flot | Niskoemisiono | Parsol | Stopsol | Ornament

izborstakla

Staklo danas ima široku primjenu u arhitekturi i građevinarstvu. Koristi se za izradu prozora, vrata, pregrada, namještaja, bijele tehnike, fasada i drugih elemenata enterijera i eksterijera. Prilikom odabira prave vrste stakla za određenu namjenu, treba voditi računa i o zahtjevima životne sredine, pa se s tim u vezi možemo pohvaliti širokom ponudom stakala koja ne narušavaju životnu sredinu. Sva stakla iz našeg asortimana omogućavaju:

  • Kontrolu gubitka toplotne energije
  • Kontrolu prolaza toplotne energije
  • Kontrolu prolaza UV zraka
  • Kontrolu prolaznosti svjetlosti
  • Zvučnu izolaciju
  • Zaštitu od povreda

Izbor Stakla

U pogonima kompanije “Fab Live”, zastakljivanje stolarije se obavlja upotrebom staklo – paketa (izo staklo, tzv. izopan).

Kao sastavni element prozora, staklo predstavlja najvažniji zvučni, toplotni i svjetlosni izolator, ali i bitan segment estetike. Danas je najviše u upotrebi tzv. IZO staklo, koje se još naziva i Termoizolaciono staklo ili Termopan paket.

Osnovni staklo-paket obuhvata dva stakla, mada za naše klijente postavljamo i staklo-pakete sa tri ili više stakala, u skladu sa njihovim zahtjevima. Debljina stakala iznosi najčešće od 14mm do 16mm. Stakla su po ivici povezana, najčešće u razmaku od 16mm. Ivična veza mora biti takva da obezbijedi besprekorno i postojano dihtovanje, bez mogućnosti prodora vlage. Prostor između stakala se ispunjava suvim vazduhom ili plemenitim gasovima kao što su Argon, Kripton ili neki srodni gas.

IZO staklo omogućava redukciju toplotne razmjene između dva prostora, što rezultira nizom prednosti:

  • Niži troškovi ugrađivanja uređaja za klimatizaciju i grijanje
  • Niža potrošnja električne energije
  • Veća vidljivost kroz prozore uslijed sprječavanja pojave kondezata i leda na unutrašnjoj strani prozora
  • Mogućnost postavljanja većih staklenih površina za zadatu sobnu temperaturu, bez dodatnih zahtjeva za potrošnjom električne energije.

Kompanija “Fab Live” u svojoj ponudi posjeduje širok izbor svih vrsta stakala, pa u nastavku navodimo neke od njih:


Flot staklo (eng. Float)

flot Flot staklo predstavlja ravno, obično staklo bez optičkih prelamanja. Najčešće se ugrađuje u IZO staklo i može se naći u debljinama od 3mm do 10mm.

Proces dobijanja flot stakla

Proces dobijanja flot stakla podrazumijeva nanošenje široke trake rastopljenje mase na sloj tečnog metala, u komori strogo kontrolisane atmosfere. Nakon nanošenja, slijedi faza hlađenja mase u kojoj se dobija vrhunsko staklo jednakih dimenzija, izuzetne bistrine i prozirnosti. Površina dobijenog stakla je izuzetno ravna.

Navedeni proces je fleksibilan i ostavalja mogućnosti dodavanja raznih primjesa u osnovnu smjesu, pa je njime moguće dobiti razne vrste stakala različitih karakteristika u pogledu boje, osobina ili namjene.


Niskoemisiono staklo (eng. Low-E)

low-e Aktuelni tržišni zahtjevi diktiraju visoku tražnju niskoemisionih stakala tj. stakala sa niskim koeficijenom emisije.

Ova vrsta stakala je karakteristična po tome što je presvučena tankim metalik filmom, koji utiče na poboljšanje termičkih svojstava. Osim što utiče na termička svojstva, metalik film omogućava veću propusnost i reflekciju svjetlosti, odnosno reflktuje toplotu u pravcu njenog izvora. To u praksi znači da je ljeti spriječen prodor toplotnih zraka u prostoriju, dok se isti zimi zadržavaju unutar nje. Na ovaj način realizuju se značajne uštede električne energije, a boravak u prostorijama čini prijatnijim. Niskoemisiona stakla takođe utiču na redukciju dejstva štetnih ultravioletnih zraka (UV), čime se smanjuje njihov negativan uticaj na kožu, kao i elemente u prostoriji (npr. zavjese).


Parasol (polurefleksno staklo)

parasol Parsol je staklo koje je specifično zbog svog procesa proizvodnje. Naime, tokom procesa proizvodnje, parsol staklo se boji u masi tj. staklena masa je obojena još u peći. Boja stakla, osim svoje estetske vrijednosti, ima i funkciju “upijanja” svijetlosti i toplotne energije. Upravo iz ovog razloga, primjena parsol stakala je izuzetno široka. Moguće ga je koristiti u proizvodnji refleksnih stakala i ogledala, u automobilskoj i industriji namještaja, u građevinarstvu i uređenju enterijera. Parsol staklo se manje koristi kao dio fasada, zbog obaveze kaljenja kako bi se eliminisala mogućnost termo šokova.

Može se naći u nekoliko standardnih boja: bronza, siva, zelena i plava.


Stopsol (refleksno staklo)

stopsol Stopsol posjeduje izuzetne fotometričke i energetske karakteristike i predstavlja reflektujuće staklo. Nastaje pirolitičkim postupkom na podlozi parsola. Tokom proizvodnje stakla, na još toplu masu, prskanjem se nanosi sloj selektivnih metalnih oksida, koji se u tu masu utapaju. Postavljeni refleksni sloj je trajno zaštićen staklenom masom, i njegova svojstva su postojana i otporna na sve promjene tokom vremena. Zbog svoje spoljne površine visoko reflektivnih svojstava, našao je primjenu u situacijama kada je potrebno zakloniti unutrašnjost prostora od pogleda prolaznika. Tokom noći, kada je napolju mračno a unutrašnjost prostora osvijetljena vještačkim svjetlom, moguće je vidjeti unutrašnjost prostorija spolja tj. staklo je providno. Osim solarnog efekta, kao jedna od prednsoti stopsol stakla ističe se i energetski faktor.


Ornament stakla

ornament Ornament stakla su vrsta dekorativnih stakala. Nastaju tako što se tokom proizvodnje, na još toplu masu float stakla, mehanički utisne reljefna šara, na jednu ili obije strane tokom prolaska kroz valjke, kako bi se postigao estetski ali i efekat prozirnosti. Ornament stakla se proizvode u bezbojnoj, bronzanoj ili žutoj boji. Prilikom gledanja kroz ova stakla postiže se efekat zamućenja ili deformacije slike. Obzirom da predstavljaju dekorativna stakla, kroz njih nije moguće jasno vidjeti sliku, već se objekti samo blago naziru. Debljina ornament stakala se kreće od 3 do 19mm, najčešće 4mm, dok stepen providnosti zavisi od gustine i strukture ornamenta.

© 2013 Fab Live | Developed by: Inovatic